ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ


Μία χαριτωμένη κατασκευή, που θα στολίσει και θα ζωντανέψει τον κήπο σας είναι ένα μικρό ξύλινο σπίτι για πουλάκια. Εδώ σας δίνουμε σχέδια και οδηγίες για να φτιάξετε κι εσείς ένα τέτοιο σπιτάκι διαστάσεων 30Χ25εκ και ύψους 45εκ, με κεκλιμένη στέγη, μπαλκονάκι και τρύπες εξαερισμού, που το πλαϊνό του ανοιγοκλείνει ώστε να μπορεί κανείς να καθαρίσει το εσωτερικό.







Αφού λοιπόν κανείς μελετήσει τα σχέδια και μαζέψει τα αναγκαία υλικά ακολουθεί τα παρακάτω κατασκευαστικά βήματα:



Βήμα 1ο:
Προκειμένου σχηματιστούν τα δύο τραπέζια που χρειαζόμαστε για τα πλαϊνά, κόβουμε λοξά (στις διαστάσεις που φαίνονται στα σχέδια), με ένα πριόνι, το αντίστοιχο κομμάτι κόντρα πλακέ.
Κόβουμε επίσης : 2 πηχάκια 28εκ, 1 πηχάκι 30εκ, 2 πηχάκια 10εκ και 2 πηχάκια (τακάκια) ≈7εκ

Βήμα 2ο:
Συνδέουμε μεταξύ τους σε ορθή γωνιά δύο κομμάτια 10Χ30εκ, ώστε να σχηματιστεί το μπαλκονάκι. Στερεώνουμε επίσης πάνω στο τρίτο κομμάτι 10Χ30εκ, σύρριζα στην μεγάλη πλευρά, το διακοσμητικό πηχάκι 30εκ.
Τέλος στερεώνουμε και στα δυο τετράγωνα τεμάχια 10Χ10 τα αντίστοιχα διακοσμητικά πηχάκια μήκους 10εκ, κατά μήκος μίας πλευράς τους.

Βήμα 3ο:
Πάνω σε δύο πηχάκια 28εκ στηρίζουμε τα δύο κομμάτια 10Χ10, ώστε να σχηματισθεί η τρύπα.

Βήμα 4ο:
Ακολούθως, πάνω στα ίδια πηχάκια 28εκ. στηρίζουμε τα υπόλοιπα κομμάτια της μπροστινής όψης («μπαλκονάκι» και «μέτωπο»), ώστε αυτή να πάρει την τελική της μορφή.

Βήμα 5ο:
Συνδέουμε μεταξύ τους την «πλάτη» με τον «πάτο» και συνεχίζουμε τοποθετώντας το πρώτο «πλαϊνό». Αφήνουμε 1εκ από την πλάγια άκρη της πλάτης καθώς και το αναγκαίο περιθώριο για το διάκενο αερισμού από την πάνω.
Το άλλο πλαϊνό (ανοιγόμενο) το αφήνουμε για αργότερα

Βήμα 6ο:
Τοποθετούμε το σύνθετο στοιχείο της «όψης» και ακολούθως κλείνουμε την οροφή προσέχοντας το τεμάχιο της «στέγης» να προεξέχει προς όλες της πλευρές, σύμφωνα με τα σχέδια. (Προαιρετικά, μπορείτε σε αυτό το στάδιο να κρεμάσετε και μια μικρή κούνια στο εσωτερικό του σπιτιού)

Βήμα 7ο:
Τοποθετούμε το τελευταίο, ανοιγόμενο, «πλαϊνό» και το στηρίζουμε ΜΟΝΟ στα σημεία που θα είναι ο άξονας περιστροφής (βλ. σχέδιο).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα συγκεκριμένα στηρίγματα (βίδες ή καρφιά) πρέπει να είναι απολύτως αντικρυστά – σε νοητή ευθεία – ώστε να μπορεί να ανοίξει το πλαϊνό


Βήμα 8ο:
Στερεώνουμε τα τακάκια στο κάτω μέρος της πλάτης, βάζουμε μία θηλεία, βάφουμε σε 2 χέρια στα χρώματα τις επιλογής μας και το σπιτάκι είναι έτοιμο. (Για καλύτερη εμφάνιση μπορείτε προηγουμένως να στοκάρετε τις τυχόν τρύπες, ρωγμές και χτυπήματα)
Βάζουμε μια εφημερίδα στον πυθμένα, τοποθετούμε με τρυπάνι έναν μεταλλικό γάντζο στον τοίχο και το κρεμάμε σε ένα ψηλό σημείο.





ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΥΛΙΚΑ:

· Ξυλεία (βλ. σχέδια)
· Καρφάκια (βελονάκια) μήκους 3εκ. (≈50 τεμ). Για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα χρησιμοποιείστε βίδες, όμως έχετε υπ’ όψιν ότι θα δυσκολευτείτε πολύ περισσότερο
· 1 μικρή μεταλλική θήλεια και ο αντίστοιχος γάντζος με ούπατ για τον τοίχο
· Χρώματα (και προαιρετικά λίγος στόκος)


ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΡΓΑΛΕΊΑ:

· Μετροταινία
· Πριόνι
· Σφυρί (ή κατσαβίδι για τις βίδες)
· Πένσα
· Μικρά πινέλα (και προαιρετικά σπάτουλες και λίγο γυαλόχαρτο)
· Τρυπάνι (για την τοποθέτηση στον τοίχο)
· Ξυλοφάης-λίμα (πιθανόν να χρειαστεί αν το κόψιμο των ξύλων δεν είναι ακριβές)

Τα ξύλα μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τον μαραγκό της γειτονιάς, ενώ τα υπόλοιπα εργαλεία και υλικά από οποιοδήποτε χρωματοπωλείο. Εναλλακτικά μπορείτε να προμηθευτείτε όλα τα αναγκαία από ένα κατάστημα PRAKTIKER.











Axact

Φτιάχνω - Δημιουργώ

Φτιάχνουμε τα πάντα μόνοι μας. Εύκολες και δημιουργικές DIY κατασκευές και ιδέες διακόσμησης για ένα όμορφο, λειτουργικό και ξεχωριστό σπίτι.

Post A Comment: