Δ εν είναι δύσκολο, δεν έχει καμιά ουσιαστική διαφορά από την γενική διαδικασία κατασκευής κεριών σε καλούπι ή δοχεία. Και στους δύο τρόπους με τους οποίους μπορείτε να φτιάξετε κεράκια σε σχήμα αυγού το καλούπι ή το δοχείο που αντίστοιχα θα χρειαστείτε είναι ακριβώς αυτό, ένα αυγό δηλαδή.

Δ εν είναι δύσκολο, δεν έχει καμιά ουσιαστική διαφορά από την γενική διαδικασία κατασκευής κεριών σε καλούπι ή δοχεία. Και στους δύο τρόπους με τους οποίους μπορείτε να φτιάξετε κεράκια σε σχήμα αυγού το καλούπι ή το δοχείο που αντίστοιχα θα χρειαστείτε είναι ακριβώς αυτό, ένα αυγό δηλαδή. 


Θα χρησιμοποιήσετε είτε ολόκληρο το αδειασμένο κέλυφος είτε το μισό, ανάλογα με το είδος της κατασκευής που επιθυμείτε, ο 2ος τρόπος είναι σαφώς ευκολότερος και πραγματοποιήσιμος μέσα σε ελάχιστα λεπτά αλλά και ο 1ος δεν παρουσιάζει καμιά ιδιαίτερη δυσκολία, χρειάζεται απλώς λίγη παραπάνω υπομονή


1. Πασχαλινά κεριά σε σχήμα ολόκληρου αυγού. 

Για κάθε κομμάτι θα χρειαστείτε 70-100 γρ. κεριού σε σκόνη, τρίμα ή παλιά λιωμένα κεριά κλπ. χρώμα για κερί (αν χρησιμοποιήσετε), ένα φυτίλι με βάση. 
Με ένα αιχμηρό-μυτερό αντικείμενο (όποιο σας εξυπηρετεί) ανοίξτε μια μικρή τρύπα στο κέντρο του κάτω μέρους κάθε αυγού. 



Κάντε ακριβώς το ίδιο στην επάνω πλευρά, ανοίγοντας μια ελαφρά πιο μεγάλη τρύπα. 
Κρατήστε το αυγό κάθετα έτσι ώστε να αδειάσει από το εσωτερικό του. 

Ξεπλύντε το εσωτερικό με νερό, αδειάστε το με τον ίδιο τρόπο και αφήστε το αυγό στερεωμένο π.χ σε ένα ποτηράκι σε κάθετη θέση ώστε να στεγνώσει εντελώς από το νερό. 


Περάστε το φυτίλι από το κάτω μέρος έως να βγει στην κορυφή και με κολλητική ταινία, πλαστελίνη ή τσίχλα, κολλήστε/κλείστε την περιοχή περιμετρικά του φυτιλιού ώστε να μην είναι δυνατόν να χυθεί από εκεί το υγρό κερί όταν γεμίσετε το αυγό. Ζεστάνετε το κερί με την γενική-κλασσική διαδικασία, προσθέστε το χρώμα και χρησιμοποιώντας ένα χωνί για να διευκολυνθείτε, γεμίστε με το υγρό κερί το αυγό έως επάνω.


Μην σας ανησυχήσει αν τρέξει στο εξωτερικό μέρος, έτσι κι αλλιώς το "καλούπι" τελικώς θα αφαιρεθεί.
Μετά περίπου μισή ώρα όταν το υγρό κερί θα αρχίσει να στερεοποιείται και να μειώνεται σε όγκο, συμπληρώστε ξανά το κενό γεμίζοντας και πάλι το αυγό έως πάνω. 


Αφήστε για αρκετές ώρες, αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι έχει πλήρως στερεοποιηθεί αφήστε το μια ολόκληρη νύχτα και στην συνέχεια σπάστε το κέλυφος τους αυγού σε ένα σημείο και αφαιρέστε το ...ξεφλουδίζοντας όπως ένα βρασμένο αυγό. 

Το πιο πιθανό ότι σε κάποια σημεία θα έχει κάποιες ανομοιομορφίες τις οποίες όμως μπορείτε να λειάνετε με ένα πολύ ψιλό γυαλόχαρτο όπως φυσικά και να επεξεργαστείτε στην συνέχεια το κερί με κάθε είδους τεχνική decoupage, ζωγραφική κλπ. 



Αν έχετε σκοπό να διακοσμήσετε τις κατασκευές με οποιονδήποτε τρόπο, μην χρησιμοποιήσετε χρώμα παρά μόνο απλό λευκό κερί.

Η επίπεδη βάση του φυτιλιού αρκεί για να κρατήσει ένα τέτοιο κεράκι σε όρθια θέση χωρίς να χρειάζεται κάποια επιπλέον στήριξη, αν όμως δεν σας αρέσει να φαίνεται το μεταλλικό έλασμα ή έχετε σκοπό να τοποθετήσετε τα πασχαλινά αυτά κεράκια σε κηροπήγια, ποτηράκια κλπ. χρησιμοποιήστε απλό φυτίλι χωρίς βάση. 


2. Πασχαλινά κεράκια σε ...μισά κελύφη αυγών. 

Σπάστε ένα αυγό περίπου στην μέση, αδειάστε το εσωτερικό του, ξεπλύντε με νερό και τα δύο κομμάτια, σκουπίστε πολύ καλά το εσωτερικό τους ή αφήστε να στεγνώσουν εντελώς.

Τοποθετήστε από ένα φυτίλι με βάση στο κέντρο κάθε μισού αυγού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αυτά που με ένα μαχαίρι ή άλλο αιμχηρό αντικείμενο θα "ξεκολλήσετε" από ένα ρεσώ.χρειάζεται κρατήστε το φυτίλι σε όρθια θέση με ένα μολύβι, καλαμάκι κλπ. όπως σε όλες τις κατασκευές κεριών σε καλούπι.

Λιώστε κερί σε σκόνη, τρίμα, πλάκα κλπ. ή ένα παλιό λιωμένο κερί ή και μερικά ρεσώ, γεμίστε τα αυγά έως λίγο πριν το χείλος τα αυγά και μετά λίγη ώρα συμπληρώστε με λίγο ακόμη υγρό κερί. Όταν το κερί στο εσωτερικό στερεοποιηθεί πλήρως είναι ...έτοιμα για να τα ανάψετε.


Σε αυτού του είδους την κατασκευή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κέλυφος από ήδη βαμμένα αυγά με οποιονδήποτε τρόπο/τεχνική ή να τα βάψετε/επεξεργαστείτε αφού τα αδειάσετε από το εσωτερικό τους και πριν τα γεμίσετε με κερί με όποιον τρόπο θέλετε. 



Και οι δύο αυτές χειροποίητες ...εκδοχές πασχαλινών κεριών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε γιορτινές συνθέσεις, για την διακόσμηση του πασχαλινού σας τραπεζιού αλλά και ως δώρα είτε μεμονωμένα σε μια όμορφη συσκευασία ή σαν μέρος του ...περιεχομένου ενός πασχαλινού καλαθιού που θα προσφέρετε. Οι συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε στις αποχρώσεις, τόσο του κεριού όσο και του εξωτερικού περιβλήματος του αυγού είναι πάρα πολλοί, ανάλογα με το γούστο σας ή τι ταιριάζει για την χρήση που προορίζονται. 















 
 
 
Axact

Φτιάχνω - Δημιουργώ

Φτιάχνουμε τα πάντα μόνοι μας. Εύκολες και δημιουργικές DIY κατασκευές και ιδέες διακόσμησης για ένα όμορφο, λειτουργικό και ξεχωριστό σπίτι.

Post A Comment: