κτός από τα χριστουγεννιάτικα στολίδια από κανονική ζύμη μπισκότων και την πιο εύκολη και οικονομική ...παραλλαγή την ζύμη από αλεύρι, αλάτι και νερό, πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα που στην τελική του μορφή μοιάζει σαν πραγματικός πηλός και αντέχει για χρόνια δίνει η κατάλευκη ζύμη που μπορείτε να φτιάξετε με μαγειρική σόδα, κόρν φλάουρ και νερό.
DIY: Χριστουγεννιάτικα στολίδια με ζύμη


Eκτός από τα χριστουγεννιάτικα στολίδια από κανονική ζύμη μπισκότων και την πιο εύκολη και οικονομική ...παραλλαγή την ζύμη από αλεύρι, αλάτι και νερό, πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα που στην τελική του μορφή μοιάζει σαν πραγματικός πηλός και αντέχει για χρόνια δίνει η κατάλευκη ζύμη που μπορείτε να φτιάξετε με μαγειρική σόδα, κόρν φλάουρ και νερό

Η υφή της συγκεκριμένη ζύμης είναι πραγματικά "βελούδινη", πλάθεται πολύ εύκολα σε όποιους σχηματισμούς θέλετε και τα στολίδια-διακοσμητικά που θα φτιάξετε με αυτήν έχουν "πορσελάνινη" όψη. 

Το "στέγνωμα" των στολιδιών με την συγκεκριμένη ζύμη μπορεί να γίνει και σε χαμηλό φούρνο αλλά και με φυσικό τρόπο, αφήνοντας δηλαδή τα στολίδια για 1-2 μέρες να στεγνώσουν εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου, όπως ακριβώς κάνουμε με τις κατασκευές από λευκό πηλό και αυτός ο τρόπος  δίνει και το καλύτερο τελικό αποτέλεσμα αφού το αρχικό λευκό χρώμα των στολιδιών αλλά και κάθε λεπτομέρεια στο σχήμα-σχέδιό τους δεν θα επηρεαστεί καθόλου από την διαδικασία ψησίματος.
Τόσο πριν τον σχηματισμό τους (προσθέτοντας δηλαδή στην ζύμη χρώμα, γκλίτερ, πρόσθετα διακοσμητικά, δημιουργώντας ανάγλυφα σχέδια πριν στερεοποιηθεί η ζύμη κλπ) αλλά κυρίως μετά το στέγνωμα μπορείτε να τα διακοσμήσετε με κάθε τρόπο, να τα βάψετε, να εφαρμόσετε τεχνοτροπίες, decoupage, να κολλήσετε στην επιφάνειά τους ύφασμα, χαρτί, χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά κλπ.


Θα χρειαστείτε: 
1 μέρος μαγειρική σόδα
1/2 μέρος κορν φλάουρ
3/4 μέρη νερού

Αυτές είναι οι βασικές αναλογίες με ό,τι κι αν μετρήσετε τα υλικά σας, ανάλογα με τον αριθμό των στολιδιών που θέλετε να φτιάξετε, είτε π.χ χρησιμοποιήσετε μια μικρή κούπα, μια μεγαλύτερη ή ένα μεγαλύτερο δοχείο. 

1.  Κοσκινίστε την σόδα και το κορν φλάουρ και προσθέστε το νερό μέσα σε μια κατσαρόλα τοποθετημένη σε μέτρια φωτιά. Ανακατέψτε αρχικά να ενοποιηθούν τα υλικά. 

Σε λίγα λεπτά το υγρό μείγμα θα αρχίσει να "σφίγγει. Συνεχίστε να ανακατεύετε έως το μείγμα να μαζεύεται με την κουτάλα σας σε μπάλα και να έχει την μορφή εύπλαστης ζύμης. Από την στιγμή που θα αρχίσει να στερεοποιείται, δεν χρειάζεται πολύ χρόνο γι΄αυτό προσέξτε να μην "αρπάξει" και καταστραφεί το χρώμα του. 
2.  Απλώστε ελάχιστο κορν φλάουρ σε ένα μπωλ ή στον πάγκο της κουζίνας, τοποθετείστε το ζυμάρι για να κρυώσει  και σκεπάστε το με μια ελαφρά υγρή πετσέτα ή διαφανή μεμβράνη τροφίμων για να μην κάνει κρούστα. Ανάλογα με την ποσότητα ζύμης σε 1-2 ώρες θα έχει κρυώσει και θα είναι έτοιμο να το μεταχειριστείτε όπως μια ...ζύμη για μπισκότα.


3.  Ανοίξτε το σε φύλλο πάχους περίπου μισού εκατοστού, κόψτε τα στολίδια σε όποιο σχήμα-μέγεθος θέλετε με κουπ πατ ή όποιο άλλο αντικείμενο, δημιουργείστε με ένα καλαμάκι μια τρύπα στην κορυφή τους (αν πρόκειται για κρεμαστά στολίδια)  και τοποθετήστε τα για 1-2 μέρες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα (αν θέλετε να στεγνώσουν με φυσικό τρόπο) ή για 3-4 ώρες σε πολύ χαμηλό φούρνο (100 βαθμούς) για να στεγνώσουν. Αν επιλέξετε να στεγνώσουν χωρίς να τα ψήσετε, θα επιταχύνει την διαδικασία το να τα γυρίσετε 2-3 φορές από κάθε πλευρά, αφού όμως στερεοποιηθούν ελαφρά ώστε να μην χαλάσει το σχήμα τους από την μετακίνηση. 


Σε αυτό ακριβώς το διάστημα, όσο δηλαδή ακόμη οι κατασκευές είναι εύπλαστες, μπορείτε να δημιουργήσετε "ανάγλυφα" σχέδια στην επιφάνειά τους με κάθε είδους υλικό-αντικείμενο. Π.χ δαντέλες, κλαράκια έλατου κλπ. που τους δίνει πολύ όμορφη όψη ειδικά αν θέλετε να αφήσετε στο φυσικό λευκό τους χρώμα όπως και να προσθέσετε "στοιχεία όπως χάντρες, διακοσμητικά κλπ. που θέλετε να ενσωματωθούν-κολλήσουν πάνω στα στολίδια. Κάθε είδους επεξεργασία που περιλαμβάνει κόλλα, χρώμα κλπ.  θα την κάνετε αφού στεγνώσουν - στερεοποιηθούν εντελώς, είτε με φυσικό τρόπο είτε στον φούρνο.
Οι διαφορετικές όψεις που μπορείτε να δώσετε σε στολίδια αυτής της μορφής είναι πραγματικά ...αμέτρητες ανάλογα με το σχήμα, το μέγεθός και το χρώμα τους, τις κορδέλες-σκοινάκια που θα επιλέξετε για να τα κρεμάσετε, τα πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία ή τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε στην επιφάνειά τους κλπ.

Φυσικά, εκτός από κρεμαστά στολίδια για το δέντρο, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα φτιάξετε κάθε μεγέθους και μορφής χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά για γιορτινές γιρλάντες, για να στολίσετε χριστουγεννιάτικα πακέτα, γούρια κλπ και γενικά χρησιμοποιώντας την συγκεκριμένη ζύμη σαν να επρόκειτο για ...πηλό, αφού βεβαίως εκτός από χριστουγεννιάτικες μπορείτε να κατασκευάσετε όλες τις εποχές κάθε είδους αντικείμενα-διακοσμητικά, ενώ ίδιος ακριβώς είναι και τρόπος για να φτιάξετε στολίδια και από κανονικό λευκό πηλό, που θα βρείτε έτοιμο σε βιβλιοχαρτοπωλεία και καταστήματα με είδη χόμπυ-κατασκευών. Τον ανοίγετε σε "φύλλο" σαν ζύμη, κόβετε τα στολίδια σε σχήματα και αφήνετε να στεγνώσουν πριν τα επεξεργαστείτε με χρώμα και πρόσθετα στοιχεία. 


Και...

* Αν θελήσετε να προσθέσετε στην ζύμη από σόδα και κορν φλάουρ χρώμα (ζαχαροπλαστικής, ακρυλικό, κλπ) πριν ακόμη την ανοίξετε σε φύλλο, δημιουργώντας δηλαδή απευθείας χρωματιστά στολίδια, να έχετε υπόψη σας ότι όσο στην συνέχεια η ζύμη θα στεγνώνει η απόχρωση θα "ανοίγει".
Για έντονες ζωηρές αποχρώσεις, βάψτε τις κατασκευές εκ των υστέρων αφού η ζύμη έχει στεγνώσει-στερεοποιηθεί εντελώς.



* Στο στάδιο παρασκευής της ζύμης, όσο δηλαδή βρίσκεται πάνω στην φωτιά, αποφύγετε να προσθέσετε ο,τιδήποτε άλλο, γιατί απλώς "καταστρέφει" το κατάλευκο χρώμα της κάτι που ίσως δεν θα παρατηρήσετε αρχικά αλλά όταν κρυώσει ακόμη και λίγη ποσότητα βανίλιας, κανέλας κλπ. θα διαπιστώσετε ότι μπορεί να την σκουρύνει υπερβολικά πολύ.

 * Εκτός από συμπαγή σε ολόκληρη την επιφάνειά τους στολίδια, πολύ όμορφα είναι και αυτά που θα φτιάξετε κόβοντας ένα βασικό σχήμα (έλατο, αστέρι κλπ) και στην συνέχεια με ένα μικρότερο κουπ πατ ίδιου ή και διαφορετικού σχήματος κόψετε ακόμη ένα σχέδιο, πάνω στο ίδιο στολίδι και αφαιρώντας το κομμάτι ζύμης από αυτό το δεύτερο σχέδιο, δημιουργώντας έτσι ένα κενό που θα έχει το αντίστοιχο σχήμα με το κουπ - πατ ή οποιοδήποτε αντικείμενο επιλέξετε για να το δημιουργήσετε. 

* Για να φτιάξετε πολλά στολίδια ομοιόμορφου πάχους τοποθετήστε την ζύμη και ανοίξτε την σε φύλλο ανάμεσα σε δυό λεπτά βιβλία, περιοδικά κλπ. ώστε συγκρίνοντας με το δικό τους να μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε και το σωστό πάχος για το πρώτο φύλλο που θα ανοίξετε και ότι όλα τα υπόλοιπα θα είναι ακριβώς ίδια.

* Για να τα κολλήσετε πάνω σε πακέτα, σε σχοινί-κορδέλα για να φτιάξετε γιρλάντες κλπ. αρκεί μια απλή ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης ή φυσικά πιστόλι σιλικόνης. 
























Axact

Φτιάχνω - Δημιουργώ

Φτιάχνουμε τα πάντα μόνοι μας. Εύκολες και δημιουργικές DIY κατασκευές και ιδέες διακόσμησης για ένα όμορφο, λειτουργικό και ξεχωριστό σπίτι.

Post A Comment: