Ξέρεις να βάφεις, ξέρεις να ράβεις, ξέρεις να ...χτίζεις" ισχυρίζεται ένα Αμερικάνικο ρητό και είναι αλήθεια ότι αλλάζοντας το χρώμα ...

DIY: ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ ΕΠΙΠΛΩΝ
 έρεις να βάφεις, ξέρεις ναράβεις, ξέρεις να ...χτίζεις" ισχυρίζεται ένα Αμερικάνικο ρητό και είναι αλήθεια ότι αλλάζοντας τοχρώμα τοίχων, επίπλων ή μικρότερων  αντικειμένων άλλα και τα υφάσματα σε έναν οποιοδήποτε χώρο, η αλλαγή πραγματικά μετατρέπεται σε ριζικήανακαίνιση.
Καλύμματα, κουρτίνες, διακοσμητικά μαξιλάρια κλπ. είναι από τα στοιχεία που ανάλογα με τα σχέδια - αποχρώσεις τους "χαρακτηρίζουν" ένα δωμάτιο και οι αλλαγές τους μπορούν να του αλλάξουν εντελώς όψη αλλά και διακοσμητικό στυλ.  

Το ράψιμο καλυμμάτων δεν είναι βεβαίως μια διαδικασία τόσο απλή όσο π.χ το να φτιάξετε μερικά διακοσμητικά μαξιλάρια ή να γαζώσετε περιμετρικά ένα κομμάτι ύφασμα για να το μετατρέψετε σε μια απλή κουρτίνα.
Όμως επειδή, όπως και σε κάθε είδους χειροτεχνία-κατασκευή η βασική τεχνική είναι ίδια καιεπαναλαμβανόμενη είτε αποπειραθείτε να κατασκευάσετε  π.χ ένα ψηφιδωτό σχέδιο πάνω σε έναμικρό γλαστράκι ή πάνω σε μια μεγάλη επιφάνεια, και το ράψιμο καλυμμάτων δεν είναι δουλειά ούτε για ...αστροφυσικούς ούτε και αποκλειστικά για επαγγελματίες του είδους, υπάρχουν πολλοί έστω και ελαφρά "ερασιτεχνικοί" τρόποι για να φτιάξετε μόνοι σας  καλύμματα επίπλων,  που θα σας εξυπηρετήσουν και θα αλλάξουν ριζικά την όψη των χώρων σας με μικρό κόστος. 


Κατ΄αρχήν ξεκινώντας τα "πειράματά σας" κι αν δεν έχετειδιαίτερη ή και καθόλου εμπειρία από ραπτική,χρησιμοποιείστε ένα απλό πρόχειρο σκαμπώ-σκαμνί μικρούμεγέθους κι ένα παλιό σεντόνι για να δημιουργήσετε έναυφασμάτινο κάλυμμα και να δείτε στην πράξη την όλη διαδικασία. Αν δεν υπάρχει σπίτι κάτι τέτοιο, κάντε το με ...μοντέλο ένα τραπεζάκι ή και ένα απλό ...χαρτόκουτο, δεν αλλάζει τίποτα ο τρόπος είναι ακριβώς ίδιος. 

* Το πρώτο που θα χρειαστεί είναι το κόψιμο του υφάσματος.
Αν όλες οι πλευρές του επίπλου που θα δουλέψετε είναι ίσες, σε ένα εντελώς τετράγωνο σκαμπώ π.χ  θα χρειαστειτε ή (4 περιμετρικά + 1 για το πάνω μέρος) ίσα κομμάτια υφάσματος ήανά 2 στην ίδια διάσταση για τα πλαϊνά μέρη + για το πάνω 1 αν πρόκειται π.χ για παραλληλόγραμο κλπ. Αφού φυσικά μετρήσετεκόβετε 5 κομμάτια υφάσματος, το καθένα απαραίτητα  3-4 εκατοστά μεγαλύτερα απ΄όσο ακριβώς χρειάζεται. Γενικά, ειδικά αν δεν έχετε σχετική εμπειρία. κόβετε πάντα λίγο μεγαλύτερα τα υφάσματα απ΄όσο ορίζει η ...θεωρία (1-2 εκατοστά). Από το μεγαλύτερο στο τέλος πολύ .εύκολα θα κόψετε ό,τι περισσεύει γύρω από τις ραφές, το μικρότερο απλώς ...δεν διορθώνεται ή στην καλύτερη περίπτωση θα σας δυσκολέψει πολύ περισσότερο στο ράψιμο.

* Επόμενο στάδιο είναι να ...μοντάρετε-ράψετε μεκαρφίτσες τα κομμάτια υφάσματος πάνω στο έπιπλο για να πάρουν την μορφήκαλύμματος
Δεν θα χρειαστείτε τίποτα άλλο εκτός από καρφίτσες και τα κομμάτια του υφάσματοςακουμπισμένα στο έπιπλο από την ...ανάποδη όψη τους. 
Τα καρφιτσώνετε ένα ένα, τεντώνοντας όσο περισσότερο το ύφασμα και πιάνοντας τις καρφίτσες όσο πιο κοντά στις κόχες του επίπλου, ώστε τελικώς το κάλυμμα να "στέκεται" τέλεια χωρίς να κάνει ζάρεςΑυτή είναι μια πολύ σημαντική "λεπτομέρεια" γενικά στο ράψιμο καλυμμάτων. Οποιοδήποτε κάλυμμα, αν θέλετε να είναι πραγματικά πετυχημένο, θα πρέπει να μπαίνει και να βγαίνει με μια σχετική δυσκολία. 
Στην πραγματικότητα, με τηνολοκλήρωση της διαδικασίας σε αυτό το στάδιο, έχει ..."ολοκληρωθεί" και το κάλυμμά σας, εκτόςαπό το γύρισμα στο κάτω μέρος.
Μπορείτε τώρα να γυρίσετετο ύφασμα από την καλή όψη και με προσοχή, για να μην βγουν οι καρφίτσες, να το φορέσετε στο έπιπλο. Ααφού βεβαιωθείτε ό,τι το ύφασμα "στέκεται" σωστά και ίσια και δεν χρειάζεται διορθώσεις σε κάποια σημεία, γυρίζετε με καρφίτσες και το κάτω μέρος περιμετρικά ώστε γύρω γύρω να έχει το σωστό-ίδιο ύψος. 

Τώρα έχετε ήδη ένα ολοκληρωμένο κάλυμμα ραμμένο μόνο με ...καρφίτσες που χρειάζεται απλώς και γάζωμα, ενώ πριν από αυτό μπορείτε να τρυπώσετε τις πιασμένες με καρφίτσες ραφές, ναράψετε δηλαδή πάνω στην ευθεία από τις καρφίτσες με βελόνακαι αραιές βελονιές με κλωστή οποιουδήποτε χρώματος που θαξεχωρίζει εύκολα πάνω στο ύφασμα και αντί για τις καρφίτσες αφού στην συνέχεια θα τις βγάλετε θα είναι το σημάδι που θα πρέπει να ακολουθηθεί στο γάζωμα με την ραπτομηχανή, μετά την ολοκλήρωση του οποίου απλώς τραβάτε και βγάζετε τηνκλωστή του τρυπώματος. 


Ειδικά ως εντελώς αρχάριοι με την ραπτική, έχουμε γενικά την άποψη ότι το ράψιμο είναι ...η ραπτομηχανή κι ενώ βεβαίως κάθε ραφή πιασμένη με καρφίτσες ή τρυπωμένη θα πρέπει να γαζωθεί, η βασική διεργασία του ραψίματος για κάθε ύφασμα/κατασκευή έχει ολοκληρωθεί ...πριν το στάδιο της ραπτομηχανής. Όποιος ξέρει τεχνικά να χειριστεί μια ραπτομηχανή δεν ξέρει απαραίτητα και από ...ραπτική, το σωστόκόψιμο των υφασμάτων, το καρφίτσωμα με ακρίβεια και "στρωτά" στα σημεία ακριβώς που χρειάζεται και τοτρύπωμα, για να δώσετε σε μερικά κομμάτια υφάσματος την όποια μορφή-σχήμα "ρούχου" που θέλετε να έχει, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και αδιάφορο με το αν ξέρετε ή αν διαθέτετε ραπτομηχανή.  

Tip:Ειδικά σε ό,τι αφορά τα καλύμματα επίπλων η κατανόηση αυτής ακριβώς τηςδιαφοράς μεταξύ "ράβω" και "γαζώνω" είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού ακόμη και για απλά καλύμματα μεγάλων σε διαστάσεις επίπλων όπως π.χ καναπέδες, μπορείτε να φτάσετε την όλη διαδικασία, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, έως το πριν την ραπτομηχανή στάδιο και να δώσετε μόνο για γάζωμα τα καλύμματα σε κάποια φίλη-γνωστή που διαθέτει μηχανή ή και σε ένανεπαγγελματία. Το κόστος απλώς για να σαςγαζώσουν καλύμματα που όμως επί της ουσίαςεσείς ...φτιάξατε, δεν είναι μεγάλο και σε κάθε περίπτωση πολύ πολύ μικρότερο από το να αναθέσετε εξ΄ολοκλήρου το ράψιμό τους σε κάποια μοδίστρα ή ειδικό κατάστημα. 


Επιστρέφοντας στο αρχικόπαράδειγμα των ...πειραματισμών με ένα σκαμπώ ή ένα ...χαρτόκουτο ως "έπιπλο", εκτός από αυτόν τον τύπο απλού καλύμματος που η κάθε πλευρά του επίπλου καλύπτεται σε ολόκληρο το ύψος του από μόνο ένα και εντελώς ίσιο κομμάτι υφάσματος, μπορείτε φυσικά να δώσετε και πιο ...περίτεχνεςόψεις. Αν π.χ θέλετε περιμετρικά στο κάτω μέρος να υπάρχει μια "φάσα" με διαφορετικό σχέδιο, πιέτες κλπ.  θα χρειαστεί απλώς, να "συναρμολογήσετε"ακόμη ένα κομμάτι υφάσματος, αφού ολοκληρώσετε την αρχική βασική διαδικασία. 

Θα χρειαστεί δηλαδή να υπολογίσετε τα 4 τα κομμάτια υφάσματος για τις πλαϊνές πλευρές να φτάσουν έως ένα ορισμένο ύψος του επίπλου και σε εκείνο το σημείο να "κολλήσετε" μεκαρφίτσες έναδιαφορετικό κομμάτι στο οποίο επίσης με καρφίτσες θα έχετε δώσει την μορφή που θέλετε. Στην συνέχεια, μετά την τελική...πρόβα στο έπιπλο, τρυπώνετε στα σημεία των ραφών, βγάζετε τις καρφίτσες και ...έτοιμο γιαγάζωμα είτε και αυτό το κάνετε εσείς ή κάποιος άλλος.


Αν ...επεκτείνετε λίγο στο μυαλό σας την επιφάνεια ενός τέτοιου σκαμπώ σε μέγεθος, εύκολα γίνεται κατανοητό ότι στην θέση του θα μπορούσε να ήταν ...το κάτω κεντρικό μέρος-ενός καναπέπου θέλετε να αλλάξετε το κάλυμμα.
Η μοναδική διαφορά είναι αποκλειστικά στα ...μεγέθη. Θα χρειαστείτε πολύ μεγαλύτερα κομμάτια υφάσματος και πολύ περισσότερες ...καρφίτσεςΠρακτικά δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Μετράτε - κόβετε τα υφάσματα, 
τα "μοντάρετε" από τηνανάποδη όψη τους τεντωμένα πολύ καλά πάνω στο έπιπλο και είτε γυρίζετε και το κάτω μέρος ίσια είτε προσθέτετε ένα ακόμη κομμάτι με διαφορετικό σχέδιο. 

Το ίδιο ακριβώς θα χρειαστεί να κάνετε κι αν πρόκειται για μια πολυθρόνα, μιακαρέκλα κλπ.

Η διαφορά σε έπιπλα όπως καναπέδες, πολυθρόνες κλπ. είναι ότι δεν αποτελούνταιμόνο από μία κεντρικήεπιφάνεια όπως ένα σκαμνί/σκαμπώ, αλλά έχουν μπράτσα, πλάτη, πλαϊνά κομμάτια κλπ. όμως η βασική φιλοσοφία ραψίματος δεν αλλάζει. Θα χρειαστεί απλώς να την επαναλάβετεπερισσότερες φορές, αντιμετωπίζοντας κάθεκομμάτι-σχήμα π.χ ενός καναπέ, σαν ...ακόμη μιαδιαφορετική επιφάνεια, σαν εκείνη του σκαμπώ, για την οποία θα χρειαστεί να κόψετετο ύφασμα στις διαστάσεις και το σχήμα που απαιτείται, να το τεντώσετε πολύ καλά πάνω στο έπιπλο από την ανάποδη όψη και να το καρφιτσώσετε και φυσικά αφού ολοκληρώσετε αυτήν την διαδικασία για κάθεένα μέρος του καναπέ τα ενώνετε μεταξύ τους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.  


Αν ξηλώσετε εντελώς έναέτοιμο κάλυμμα καναπέ θα διαπιστώσετε ο αριθμός των κομματιών από τα οποία είναι φτιαγμένος είναι πολύμεγαλύτερος απ΄όσο θα περιμένατε


Γενικά, σε μεγάλα έπιπλα με ιδιαίτερασχήματα στα μπράτσα, στην πλάτη κλπ. το μυστικό για ένα πετυχημένο κάλυμμα που θα "αγκαλιάζει" σωστά το σχήμα σε όλα τα σημεία του επίπλου και θα στρώνει τέλεια είναι ακριβώς αυτό. 

Ότι δηλαδή π.χ το κεντρικό μαξιλάρι της πλάτης ενός καναπέ με παραλληλόγραμμο μακρόστενοσχήμα, θα "δείξει" εντελώς διαφορετικά αν τοφτιάξετε με 2 μόνο κομμάτια υφάσματος που απλώς θα ενώσετε-κλείσετε στο πίσω μέρος και διαφορετικά αν το κατασκευάσετε με 6 ξεχωριστά μικρά και μεγάλα κομμάτια, ένα για κάθε πλευρά (2 μεγάλες μπρος πίσω, 2 μικρότερες πάνω-κάτω και ακόμη 2 πιο μικρές δεξιά-αριστερά) δουλεύοντας σαν το μαξιλάρι να είναι ένα ...σκαμπώ που απλώς πρέπει να ντυθεί με ύφασμα και που το κάνατε κόβοντας κομμάτια υφάσματος, ένα για κάθε πλευρά και όχι ένα για το πάνω μέρος και μόνο άλλο ένα για το γύρω γύρω. Γενικά, σε κάθε γωνία-κόχη του επίπλου θα πρέπει να υπάρχει ραφή, άρα κόψιμο του υφάσματος και ένωση με τα διπλανά κομμάτια. 

Για να ανανεώσετε ήδη υπάρχοντα παλιά - φθαρμένακαλύμματα, ο απλούστερος τρόπος είναι να δουλέψετεξηλώνοντας και κόβοντας πάνω στο κάθε κομμάτι από το οποίο αποτελούνται το νέο ύφασμα, στο σχήμα και μέγεθος πουχρειάζεται. 
Αν όμως δεν θέλετε ναχαλάσετε το παλιό κάλυμμα ή για να φτιάξετε κάλυμμα σε ταπετσαρισμένο έπιπλο άρα δεν υπάρχει "πατρόν" για να δείτε - υπολογίσετε το μέγεθος και των σχήματων κομματιών στα οποία πρέπει να κοπεί το νέο ύφασμα, ο πιο πρακτικός τρόπος είναι δουλέψετε δημιουργώντας "πατρόν" όχι αρχικά με χαρτί αλλάαπ΄ευθείας πάνω στο ύφασμα. 

Τοποθετείτε ένα κομμάτι υφάσματος πάνω στο αντίστοιχο σημείο του επίπλου, τοκαρφιτσώνετε σε κάποια σημεία ώστε να είναι εντελώςτεντωμένο και με ένα μολύβι "σχεδιάζετε" πάνω στο ύφασμααπό την ανάποδη πλευρά το περίγραμμα-σχήμα του κομματιού. 

Ξεκαρφιτσώνετε το ύφασμα και τοκόβετε στο σχήμα που έχετε σχεδιάσει, φροντίζοντας φυσικά να αφήσετε ένα περιθώριο τουλάχιστον 2-3 εκατοστών γύρω γύρω ώστε να μπορέσετε με άνεση να το ενώσετε στην συνέχεια με τα διπλανά κομμάτια. 

Με αυτόν τον απλό τρόπο μπορείτε να κόψετε εύκολα και γρήγορα ακριβώς στο σχήμα που απαιτείταικαλύμματα ακόμη και για το πιο "δύσκολο" και ιδιόμορφου σχεδιασμού έπιπλο, είτε πρόκειται για καναπέ, πολυθρόνα, καρέκλα κλπ. 

Η χρήση καλυμμάτων στα έπιπλα πέραν της διακοσμητικής της προσφοράς στο σύνολο ενός χώρου με την δυνατότητα ναεπιλέξετε όποιου χρώματος-σχεδίου υφάσματα θέλετε, έχει και ιδιαίτερα πρακτική χρησιμότητα αφού τα καλύμματα μπορούν ναβγουν και να πλυθούν όποτε χρειάζεται κάτι που δεν μπορεί να συμβεί με ένα ταπετσαρισμενο έπιπλο. 
Βεβαίως για να βγάζετε πρέπει να ...βγαίνουν, άρα να έχουν προβλεφθεί "ανοιχτά" σημεία όπου χρειάζεται.


Κατά κανόνα σε έπιπλα όπως καναπέδες, πολυθρόνες κλπ. ταανοίγματα υπάρχουν στα μαξιλάρια, ώστε εύκολα να μπορείτε να αφαιρέσετε το κάλυμμά τους, στο υπόλοιπο μέρος τα κομμάτια μπαίνουν και βγαίνουν "φορετά". Ο τρόπος βεβαίως και για ταμαξιλάρια αλλά και γενικά για να αφαιρείτε εύκολα τα καλύμματα είναι θέμα επιλογής π.χ το πίσω μέρος της πλάτης ενός καναπέ μπορεί να έχει ένα άνοιγμα κλεισμένο με κρατς,φερμουάρ, κορδελάκια κλπ. που θα διευκολύνει στο να βγάζετε το κάλυμμα, όπως ακριβώς και σε ένα μαξιλάρι
Για να τοποθετήσετε κρατς, φερμουάρ κλπ. θα χρειαστεί να κόψετε το κομμάτι υφάσματος ακριβώς στο σημείο που θα τοποθετηθεί και να καρφιτσώσετε σε όσο μήκος χρειάζεστε άνοιγμααντίστοιχα μια κορδέλα κριτς-κρατς ή το φερμουάρ που στην συνέχεια θα τρυπωθούν και θα γαζωθούν πάνω το ύφασμα,φροντίζοντας βεβαίως για το συγκεκριμένο σημείο να υπάρχειεπαρκές ύφασμα αφού θα πρέπει να γυριστεί και 2-3 εκατοστά από κάθε πλευρά είτε χρησιμοποιήσετε φερμουάρ, κρατς ή όποιον άλλο τρόπο. 


Αφού το γυρίσετε και τοκαρφιτσώσετε, τεντώνετε, κλείνετε με καρφίτσες ήπαραμάνες ανάλογα με το πάχος του υφάσματος για ναδοκιμάσετε που ακριβώς πρέπει να μπει το φερμουάρ, το κρατς κλπ. ώστε συνολικάτο κάλυμμα να είναι εντελώςτεντωμένο αλλά και ναστρώνει σωστά, ενώ ανάλογα με το σχήμα του καναπέ, το είδος του υφάσματος κλπ. σε μεμονωμένα σημεία που θέλετε να "ενισχύσετε" κυρίως το τέντωμα του υφάσματος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και επιπλέον"κρυφά" κουμπώματα στα οποία μπορούν να τοποθετηθούν κόπιτσες, σούστες, μικρά κομμάτια κρατς κλπ. Γενικά, για τα "ανοιχτά" σημεία δεν υπάρχει κανόνας, μπορούν να μπουν σε οποιοδήποτε κρυφόσημείο σας βολεύει και εξυπηρετεί καλύτερα ώστε ταυτόχρονα να τεντώνει το ύφασμα παίρνοντας ακριβώς το σχήμα του επίπλου αλλά και να διευκολύνεστε στο βγάλσιμο των καλυμμάτων.
  

Μια "λεπτομέρεια" στην οποία πολύ συχνάδιαφέρουν τα "ερασιτεχνικά" καλύμματα από τα έτοιμαπου βλέπετε στις εκθέσεις επίπλων ή και τα φτιαγμένα από επαγγελματίες, είναι το "κορδόνι" τοποθετημένο σε ορισμένα σημεία περιμετρικά στις ραφές,  είτε εξωτερικά είτε τις πιο πολλές φορές εσωτερικά έτσι που δεν διακρίνεται παρά μόνο το σχήμα του, αντί για απλή ραφή, και είναι ομολογουμένως ένα πολύ κομψό διακοσμητικό στοιχείο στα καλύμματα επίπλων που κάνει το όλο αποτέλεσμα εντελώς επαγγελματικό. 


Το κορδόνι αυτό, που θα βρείτε με τομέτρο σε όλα τα καταστήματα με είδηραπτικής και πολλά διαφορετικάπάχη, γαζώνεται αρχικά ανάμεσα σε μια στενή λωρίδα υφάσματος με τόσομήκος όσο κι αντίστοιχη ραφή στην οποία θέλετε να το τοποθετήσετε


Κατά την "συναρμολόγηση" των κομματιών του καλύμματος σύμφωνα με την βασική διαδικασία (καρφίτσωμα από την ανάποδη όψη πάνω στο έπιπλο) αυτή η στενή λωρίδα τοποθετείται ανάμεσα σε δύο κομμάτια υφάσματος, με τρόπο που γυρίζοντας το ύφασμα από την καλή όψη στην θέση της ραφής να "εξέχει" το κορδόνι. 

Είναι το μοναδικό σημείο που η χρήση ραπτομηχανήςείναι απαραίτητη για ναολοκληρώσετε το "στήσιμο" ενός καλύμματος και να τοφτάσετε με καρφίτσες ή τρύπωμα και χωρίς τουπόλοιπο να είναι γαζωμένο στην τελική του μορφή. 
Το να φτιαχτεί βεβαίως είναι πανεύκολο ακόμη και για όποιον έχει απλά στοιχειώδεις γνώσεις ραπτομηχανής, πχ μια φίλη, γνωστή κλπ. χρειάζεται απλώς με το μονό ποδαράκι της μηχανής να γαζωθεί - "τυλιχτεί" το κορδόνι στην μέση μιας στενής λωρίδας υφάσματος.

Φυσικά μπορείτε και να το παραλείψετε, αλλά σε σημεία όπως π.χ στην εμπρός όψη των μπράτσων ενός καναπέ, στις μεγάλεςοριζόντιες ραφές μεγάλων μαξιλαριών ή της πλάτης κλπ. πραγματικά δίνει εντελώς άλλη όψη και τέλειο "φινίρισμα" στην συνολική τελική εμφάνιση του καλύμματος.   

Εκτός από αυτού του τύπου καλύμματα που εφάπτονται πλήρως και "ακολουθούν" ακριβώς τις διαστάσεις και το σχήμα του κάθε επίπλου, "κάλυμμα" μιας ενδιάμεσης μορφής ανάμεσα σε ριχτάρι και κανονικό κάλυμμα μπορείτε να φτιάξετε και με ευκολότερους τρόπους όπως και καλύμματα με λάστιχο, σαν τα αντίστοιχα που θα βρείτε και έτοιμα στην αγορά.

Tόσο στα κανονικά καλύμματα αλλά πολύ περισσότερο σε όλους τους άλλους τύπους που το έπιπλο απλώς "σκεπάζεται" επί της ουσίας με ένα ύφασμα το οποίο και "στερεώνεται" με τον πιοπρακτικό αλλά και εμφανίσιμο τρόπο για να μένει σταθεράστην θέση του, το σημαντικότερο όλων είναι η επιλογή του είδους υφάσματος. Π.χ κανένα ύφασμα τύπου καραβόπανο δεν θα "κολλήσει" πάνω σε κανέναν καναπέ αν το χρησιμοποιήσετε για τέτοιου είδους καλύμματα όσο ένα χοντρόσενίλ ύφασμα ή ένα λεπτό αλλά απολύτως ελαστικό, σαν τα ειδικά υφάσματα π.χ από τα οποία είναι κατασκευασμένα τα έτοιμα καλύμματα με λάστιχοΓια να φτιάξετε λοιπόν τέτοια καλύμματα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ανάλογα υφάσματα, τα οποία πολλές φορές είναι αρκετά ακριβότερα από άλλες ποιότητες και απλώς δεν θα κόψετε για κάθε κομμάτι - σχήμα του επίπλου ξεχωριστό κομμάτι. 
Τα καλύμματα αυτά δεν έχουν πολλές ραφές μπορεί να είναι φτιαγμένα και από δύο μόνο κομμάτια για έναν ολόκληρο καναπέ ακόμη και από ένα μόνο κομμάτι κομμένο στο σωστό μέγεθος που φοριέται σαν "κουκούλα" στο έπιπλο και στην συνέχεια στρώνεται και τεντώνεται για να πάρει ανά σημεία το σωστό σχήμα.

Θα "σκεπάσετε" ολόκληρο το έπιπλο με το ύφασμα, θα το "στρώσετε" όσο καλύτερα και θα το "παραχώσετε" στα σημεία που χρειάζεται, ώστε να μπορέσετε να το κόψετε σωστά στο κάτω μέρος και στην συνέχεια στο τελείωμα θα πρέπει να γαζώσετε λάστιχο περιμετρικάώστε τεντωμένο να κρατά το ύφασμα στην θέση του. 
Μπορεί αρχικά να φαίνεται περίεργο, αλλά αυτού του τύπου τα καλύμματα είναι "δυσκολότερα" στην κατασκευή τους ειδικά αν το ύφασμα δεν είναι απολύτως ελαστικό και όσο χρειάζεται λεπτό και κατάλληλο για αυτήν την χρήση, αφού θα πρέπει απλώς με πολλές ... πρόβες να βρείτε πως ακριβώς θα πρέπει να στρωθεί το ύφασμα σε όλες τις πλευρές για να μένει τεντωμένο, ώστε σε ανάλογο σχήμα-μέγεθος να το κόψετε.  

Ένας τρόπος που διευκολύνει την κατασκευή τέτοιωνκαλυμμάτων είναι να χρησιμοποιήσετε σε ορισμένα "κρυφά" σημεία π.χ στο κάτω ή το πίσω μέρος του καναπέ και των μαξιλαριών επιπλέον κομμάτια χοντρού λάστιχου που απλώς θα δένονται και θα συγκρατούν το ύφασμα τέλεια στρωμένο υποβοηθώντας το πιο λεπτό λάστιχο που θα έχει γαζωθεί περιμετρικά στο ύφασμα, σε ολόκληρο το μήκος του στριφώματός του.  
Ένας επίσης πρακτικός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ενιαίο ή δύο κομμάτια για το βασικό κάλυμμα τουσκελετού ενός καναπέ και ξεχωριστό κομμάτι για τοκεντρικό μαξιλάρι του καθίσματος
Τοποθετώντας "κρυμμένα" 2-3 τέτοια φαρδιά λάστιχα πιασμένα στις άκρες του υφάσματος διαγώνια και δεμένα μεταξύ τους, στο σημείο κάτω από το μαξιλάρι, που θα συγκρατούν στην θέση το ύφασμα τεντωμένο σταθερά τόσο στο κάθισμα όσο στο υπόλοιπο κομμάτι, ενώ ένας ακόμη τρόπος για να "μειώσετε" την αίσθηση απλώς "κουκουλώματος" του επίπλου με ένα κομμάτι ύφασμα είναι για το μπροστινό μέρος π.χ στα μπράτσα να κάνετε έστω και "ψευτοραφές" πάνω στο ενιαίο κομμάτι υφάσματος, δημιουργώντας την εικόνα ενός κανονικού καλύμματος. 

Bεβαίως σε καμιά περίπτωση, αισθητικά, ένα τέτοιο κάλυμμα δεν θα φτάσει ποτέ το αποτέλεσμα ενός κανονικού ραμμένο "πάνω" σε κάθε ένα κομμάτι ενός επίπλου, η δε επιλογή σε ελαστικάυφάσματα αυτού του τύπου, όπως ακριβώς και στα αντίστοιχαέτοιμα καλύμματα με λάστιχο, είναι περιορισμένη σε μονόχρωμα ή ιδιαίτερα "κλασσικού" ύφους σχέδια αλλά καιπρακτικά δεν θα σας βολέψει αν δεν είναι απόλυτα πετυχημένο και το ύφασμα "φεύγει" κάθε τόσο από την θέση του.

Γι΄αυτό και πριν αποφασίσετε να ντύσετε συνολικά π.χ έναν καναπέ με ένα κάλυμμα με λάστιχο σκεφτείτε μήπως είναιπροτιμότερο πχ να αντικαταστήσετε μόνο το ύφασμα τωνμαξιλαριών κάτι που κατ΄αντιστοιχία μπορείτε να κάνετε με τον ίδιο περίπου τρόπο, χρησιμοποιώντας όποιου είδους ύφασμα θέλετε και που απλώς θα το κόψετε στο σωστό μέγεθος και θα το "δέσετε" στο κάτω μέρος του κάθε μαξιλαριού με λάστιχο ή κομμάτια υφάσματος, ακόμη και με τον πιο "πρόχειρο" τρόπο, θα είναι κάτι που ...μόνον εσείς θα ξέρετε. Αυτός είναι κι ένας εύκολος τρόπος για να αξιοποιήσετε μικρά κομμάτια υφάσματος που είτε ήδη διαθέτετε είτε θα βρείτε σε οικονομικά ρετάλια και σε σχέδια που σας αρέσουν, φτιάχνοντας μαξιλάρια που στο μη εμφανές μέρος τους μπορεί να αποτελούνται από οποιοδήποτε διαφορετικό ύφασμα.  


Μια ενδιάμεση, επίσης, μορφή καλυμμάτων σε σχέση με τα κανονικά κι ένα ριχτάρι, είναι εκείνα που μπορείτε να φτιάξετε χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι υφάσματος-ριχτάρι που θα καλύπτει ολόκληρο το έπιπλο και απλώς σε ορισμένα σημεία π.χ μπροστά, στο πλάϊ κλπ. με "πρόχειρους" και εύκολους τρόπους θασταθεροποιήσετε και θα δημιουργήσετε ένα σχέδιο π.χ με δυο πρόσθετα κορδονάκια που θα δένουν και θα δημιουργούν "πιέτες" στα μπράτσα κλπ. 


Σε όλα αυτού του τύπου τα "καλύμματα" με λάστιχο ή και σε ένα απλό ριχτάρι υπάρχει ένας ...μαγικός τρόπος για να σταθεροποιήσετε το ύφασμα στο πίσωκαι τα πλαϊνά μέρη του καθίσματος, έτσι ώστε να μην "βγαίνει" κάθε τόσο. Θα χρειαστείτε απλώς 2-3 κομμάτια από λεπτάαφρολέξ σωσίβια - μακαρόνια που χρησιμοποιούνται ως απλά σωσίβια θαλάσσης και στα μαθήματα κολύμβησης μικρών παιδιών. 
Κόψτε τα στις διαστάσεις που χρειάζεστε και απλώς σπρώξτε τα όσο πιο κάτω στα σημεία αυτά αφού πριν κάνετε το ίδιο και με το ύφασμα.  Θα λειτουργούν ως "εμπόδιο" που θα κρατά το ύφασμασταθερά στην θέση του. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάθε άλλου τύπου στενό αφρολέξ, αλλά το κυλινδρικό σχήμα των "μακαρονιών" αυτών τα κάνει ιδανικά. Θα τα βρείτε σε καταστήματα με παιδικά παιχνίδια, είδη θαλάσσης κλπ. 


Εκτός από καναπέδες, πολυθρόνες, σκαμπώ, καλύμματα μπορείτε φυσικά να φτιάξετε και για κάθε τύπου καρέκλες π.χ για να ανανεώσετε τις παλιές καρέκλες μια τραπεζαρίας, για να δώσετε μια πιο "χαρούμενη" νότα στην καρέκλα γραφείου ενός παιδικού δωματίου, για τις καρέκλες της κουζίνας κλπ.  

Ο βασικός τρόπος δεν έχει καμιά διαφορά, αντίθετα είναι από τα ευκολότερα καλύμματα λόγω της μικρής επιφάνειας μιας καρέκλας και ανάλογα με τον τύπο που θα επιλέξετε (κοντό ή μακρύ κάλυμμα, με ή χωρίς πλάτη κλπ. θα δουλέψετε σαν ναεπρόκειτο για ...ένα  σκαμπώ ή έναν πολύ μικρό ...καναπέ. 


Δεν είναι καθόλουδύσκολο και σίγουρα ...έχετε καταφέρειδυσκολότερα. Ανξεκινήσετε κάνοντας μια απλή δοκιμή με ένα οποιοδήποτε κομμάτιυφάσματος σε ένα πολύμικρού μεγέθους έπιπλο θα το διαπιστώσετε.

Ταυτόχρονα είναι ο ...απόλυτος τρόπος  για να ...ανακαινίσετε το σπίτι σας
, αφού σε όλους τους χώρους μπορείτε να ...προσθέσετε πολύ "ζεστά" διακοσμητικά στοιχεία από ύφασμα, αλλάζονταςεντελώς την όψη των επίπλων σας και φυσικά οι συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε σε χρώματα, υφάσματα αλλά και λεπτομέρειες στα σχέδια είναι απλώς ...άπειροι

Και...
Παραπάνω από το μισό της γενικής επιτυχίας ενός καλύμματος είναι η σωστή επιλογή υφάσματος για κάθε έπιπλο. Επιλέξτε υφάσματα εύκολα στο πλύσιμο αλλά και στο σιδέρωμα και ξεκινώντας να φτιάξετε τα πρώτα σας καλύμματα, διαλέξτε υφάσματα πιο εύκολα και στο ...ράψιμο. Μονόχρωμα ή εμπριμέ με διάσκορπα ακαθόριστα μοτίβα, ενώ στην αρχή αποφύγετε τα ριγέ, καρώ κλπ. για μεγάλων διαστάσεων και ιδιόμορφων σχεδίων έπιπλα, όπου το κόψιμο των κομματιών παρουσιάζει μια σχετική δυσκολία αφού θα πρέπει η φορά του σχεδίου σε κάθε κομμάτι να είναι ταιριαστή και υπολογισμένη ανάλογα με τα διπλανά κομμάτια.  

*Τα υφάσματα, πριν αρχίσετε να δουλεύετε, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε πλυθεί και σιδερωθεί. Μουλιάστε τα τουλάχιστον για μια νύχτα σε χλιαρό νερό αν και το καλύτερο είναι να τα πλύνετε κανονικά. Ειδικά ορισμένες ποιότητες βαμβακερών και λινών υφασμάτων "πίνουν" με το πλύσιμο κι αν δεν το κάνετε πριν ξεκινήσετε να ...κόβετε και να ράβετε, ίσως βρεθείτε προ ...δυσάρεστων εκπλήξεων μετά το πρώτο πλύσιμο του ολοκληρωμένου καλύμματος, ενώ στο σιδερωμένο ύφασμα θα μπορέσετε σίγουρα να δουλέψετε ευκολότερα, να το τεντώσετε πιο σωστά κλπ. 


*Εκτός από τα πολύχρωμα και με οφθαλμοφανή καλή και ανάποδη πλευρά, αυτή η διαφοροποίηση υπάρχει και σταμονόχρωμα και φαινομενικά ίδια και από τις δύο όψειςυφάσματα και θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι όλα τα κομμάτια ενός καλύμματος τα έχετε "συναρμολογήσει" σωστά από την ίδια και καλή τους όψη, γιατί η έστωανεπαίσθητη διαφορά που δεν προσέξατε κόβοντας ή ράβοντας το ύφασμα, θα φανεί στο τελειωμένο κάλυμμα.  

*Κόβοντας υφάσματα, ακόμη κι αν είστε σίγουροι πως δεν χρειάζεται να είναι πιο μεγάλο, εσείς ...κόψτε τομεγαλύτερο. Ένα λάθος σε αυτό το στάδιο μπορεί ακόμη και να αχρηστεύσει  εντελώς το ύφασμα που όμως έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να έχετε υπολογίσει και αγοράσει πάντα λίγο παραπάνω από όσο σας χρειάζεται. 

*Ολοκληρώνοντας και με το γάζωμα τα καλύμματά σας, όπως ακριβώς και σε ένα διακοσμητικό μαξιλάρι, κόψτε εσωτερικά στις γωνίες το ύφασμα έτσι ώστε να ...στρώνουν σωστά


*Με τον ίδιο τρόπο που θα δουλέψετε για ένα έπιπλο-κάλυμμα με ευθείες πλευρές, μπορείτε να το κάνετε και γιαστρογγυλού σχεδίου έπιπλα ή σε καμπυλωτά σημεία. Σε αυτό το σχήμα θα κόψετε τα υφάσματα, θα ακολουθήσετε στο καρφίτσωμα το σχέδιο του επίπλου, το ίδιο και στοτρύπωμα και φυσικά στο γάζωμα

*Το στρίφωμα, το γύρισμα δηλαδή στο κάτω μέρος είναι μια από τις απλούστερες αλλά πιο ...εκνευριστικές εργασίεςγενικά στο ράψιμο, ειδικά για αρχάριους κι αυτό γιατί θα πρέπει να είναι εντελώς ίσιο κάτι που για να το πετύχετε σε κομμάτια υφάσματος με μεγάλο μήκος χρειάζεται να μετράτε κάθε 3-4 εκατοστά με την μεζούρα το ύψος του υφάσματος που γυρίζετε. Και εδώ, σε ένα σιδερωμένο ύφασμα ή ακόμη και σιδερώνοντας στο σημείο ακριβώς που θα καρφιτσώνετε, θα σας διευκολύνει πολύ. 

*Σε καλύμματα επίπλων που το κάτω μέρος τους βρίσκεται πολύ χαμηλά, σχεδόν εφαπτόμενο του δαπέδου ή γενικά σε καλύμματα που το τέλειωμά τους δεν θέλετε να είναι "ριχτό" αλλά "κολλημένο πάνω στο έπιπλο, ταυτόχρονα ή μετά το γύρισμα του στριφώματος θα καρφιτσώσετε γύρω γύρω εσωτερικά και κρατς που θα πιάνεται πάνω στο κάτω και μέσα μέρος του επίπλου. Απλώς κάντε αρχικά μια δοκιμή πόσο ακριβώς πρέπει να γυρίσει προς τα μέσα το κάλυμμα έως να βρει ύφασμα, την εσωτερική βάτα - επένδυση κλπ. του επίπλου γιατί φυσικά το κρατς δεν πιάνεται πάνω σε ξύλο ή άλλους είδους επιφάνεια εκτός από ύφασμα. 

*Το ράψιμο γενικά αλλά και ειδικά αυτό καλυμμάτων, σε ένα σημείο είναι ακριβώς ίδιο με κάθε είδους άλλη κατασκευή-μετατροπή. Στην ...φαντασία. Όσο περισσότερη προσθέσετε, τόσο στους συνδυασμούς χρωμάτων-υφασμάτων όσο και στα ...τρυκ για να διευκολυνθείτε στο ράψιμό τους, το στρώσιμο του υφάσματος, τα ανοιχτά σημεία κλπ. τόσο πιο πετυχημένο θα είναι το αποτέλεσμα τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά. 

πηγή
Axact

Φτιάχνω - Δημιουργώ

Φτιάχνουμε τα πάντα μόνοι μας. Εύκολες και δημιουργικές DIY κατασκευές και ιδέες διακόσμησης για ένα όμορφο, λειτουργικό και ξεχωριστό σπίτι.

Post A Comment: