Μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικό ζωμό λαχανικών, και μάλιστα σε κύβο (!) και να επιλέξουμε εμείς τα λαχανικά που θέλουμε να περιέχει και σε ποιες ποσότητες, ανάλογα με τα γούστα μας. Επίσης μπορούμε να παίξουμε με τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά, να βάλουμε ή όχι αλάτι, να προσθέσουμε μανιτάρια κλπ
Φτιάχνω σπιτικό ζωμό λαχανικών

Μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικό ζωμό λαχανικών, και μάλιστα σε κύβο (!) και να επιλέξουμε εμείς τα λαχανικά που θέλουμε να περιέχει και σε ποιες ποσότητες, ανάλογα με τα γούστα μας.

Επίσης μπορούμε να παίξουμε με τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά, να βάλουμε ή όχι αλάτι, να προσθέσουμε μανιτάρια κλπ

Πειραματιστείτε ελεύθερα!

Κύβοι λαχανικών Do-It-Yourself πρόταση:



2 καρότα

2 κρεμμύδια

3 σκ. σκόρδο

1 πράσο

1 πιπεριά

1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ (~ 2 κ.σ.)

1 κολράμπι (Kohlrabi)

½ σελινόριζα

½ γογγύλι

½ ματσάκι μαϊντανό

½ ματσάκι άνηθο

ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, δάφνη

αλάτι, κόκκοι πιπεριού

→ Χοντροκόβουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι. Τα σκεπάζουμε με νερό και τα βάζουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1 ώρα, μέχρι δηλαδή να μαλακώσουν καλά.

Έπειτα βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.

Για να κάνουμε τον ζωμό έχουμε 2 επιλογές: η μία είναι να σουρώσουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με ψιλό σουρωτήρι, ώστε να πάρουμε έναν ημιδιαφανή ζωμό. Η άλλη είναι να λιώσουμε στο μίξερ όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας και να κάνουμε έναν πηχτό ζωμό.

Στη συνέχεια βάζουμε προσεκτικά τον ζωμό σε παγοθήκες, τον παγώνουμε στην κατάψυξη και φτιάχνουμε παγάκια-κύβους λαχανικών!



Προσθέστε τα κυβάκια που θα φτιάξετε σε σούπες, σάλτσες, στο νερό που βράζετε ρύζι , μακαρόνια κλπ για να τα νοστιμίσετε. Καλή επιτυχία!

Σημείωση: Το κολράμπι είναι ένα λαχανικό, δημοφιλές στην Γερμανία, που μοιάζει με το συγγενές του γογγύλι. Τα βρώσιμα μέρη τους μοιάζουν με ριζώματα κι ανήκουν και τα δύο φυτά στα Μπράσικα ή Σταυρανθή, οικογένεια φυτών που περιλαμβάνει το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα λάχανο κλπ.



ReDuce-ReUse-ReCycle


Μία πρόταση “μεταποίησης” των τμημάτων των λαχανικών, που δεν τρώμε και που στην καλύτερη περίπτωση θα καταλήξουν στο κομπόστ, αλλά στην πιθανότερη στα κοινά οικιακά απορρίμματα.

Μπορείτε κάθε φορά που καθαρίζετε λαχανικά, να βάζετε στην άκρη τα τμήματα που συνήθως πετάτε π.χ. φλούδες, κοτσάνια κλπ. Τοποθετήστε τα υπολείμματα αυτά σε ένα σακουλάκι για τρόφιμα και φυλάξτε το στην κατάψυξη. Απαραίτητο είναι τα τμήματα αυτά να είναι καθαρά, οπότε θα πρέπει πριν κόψετε ή ξεφλουδίσετε τα λαχανικά σας να τα έχετε πλύνει καλά. Κάντε το ίδιο κάθε φορά που καθαρίζετε λαχανικά, μέχρι να γεμίσει το σακουλάκι στην κατάψυξη.


Όταν είναι πια γεμάτο, βγάλτε το περιεχόμενο, αφήστε το να ξεπαγώσει σε μια κατσαρόλα, προσθέστε αν θέλετε κι άλλα λαχανικά, μυρωδικά κλπ και φτιάξτε σπιτικό ζωμό λαχανικών! Μπορείτε έτσι να χρησιμοποιήσετε διπλά τα λαχανικά, χρησιμοποιώντας φλούδες από καρότα, από κρεμμύδια, κοτσάνια από μαϊντανό, άνηθο ή μπρόκολο, φύλλα σέλινου, πράσου κλπ κλπ κλπ κλπ κλπ…


Axact

Φτιάχνω - Δημιουργώ

Φτιάχνουμε τα πάντα μόνοι μας. Εύκολες και δημιουργικές DIY κατασκευές και ιδέες διακόσμησης για ένα όμορφο, λειτουργικό και ξεχωριστό σπίτι.

Post A Comment: