Ποια εποχή κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές και τι κλάδεμα χρειάζεται κάθε είδος τριανταφυλλιάς; Όσοι έχουμε τριανταφυλλιές, γνωρίζουμε ότι το κλάδεμα
Κλάδεμα τριανταφυλλιάς - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ποια εποχή κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές και τι κλάδεμα χρειάζεται κάθε είδος τριανταφυλλιάς; Όσοι έχουμε τριανταφυλλιές, γνωρίζουμε ότι το κλάδεμα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη φροντίδα της τριανταφυλλιάς για να απολαμβάνουμε πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια. 

Η τριανταφυλλιά χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να ανανεωθεί και να μας δώσει νέα βλάστηση με πολλά υπέροχα τριαντάφυλλα. Οι τριανταφυλλιές που κλαδεύονται σωστά δίνουν περισσότερα λουλούδια, έχουν έντονη βλάστηση και μεγαλύτερη αντοχή στις ασθένειες. 

Τα βασικά βήματα που ακολουθούμε για το σωστό κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι κοινά για όλες τις τριανταφυλλιές, είτε τις έχουμε στον κήπο, είτε βρίσκονται σε γλάστρα. Βέβαια, ανάλογα το είδος της τριανταφυλλιάς, υπάρχουν διαφορετικοί χειρισμοί για να εξασφαλίσουμε ζωηρή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. 

Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε αναλυτικά στα μυστικά του κλαδέματος της τριανταφυλλιάς, πώς κλαδεύουμε κάθε είδος τριανταφυλλιάς και τι προσέχουμε για να φτιάξουμε ένα κήπο γεμάτο με πανέμορφα τριαντάφυλλα που διαρκούν περισσότερο.

Ποια εποχή κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές; 

Κατάλληλη εποχή για το χειμερινό κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι από τα μέσα του χειμώνα όταν τα φυτά είναι ακόμα σε λήθαργο, και πριν την έναρξη της νέας βλάστησης. 

Το κλάδεμα των τριανταφυλλιών σε διάφορες περιοχές της χώρας μας γίνεται μέσα στην περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου. Ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο στο οποίο βρίσκονται οι τριανταφυλλιές μας, μπορεί να διαφέρει πότε θα τις κλαδέψουμε. 

Συγκεκριμένα, στις νότιες περιοχές της χώρας κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές νωρίτερα μέσα στο χειμώνα την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου. Σε βορειότερες περιοχές και σε πιο ορεινές, το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς καθυστερεί λίγο και γίνεται την περίοδο Φεβρουάριου – Μαρτίου. 

Ποια εργαλεία χρησιμοποιούμε για το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς; 

Για το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς, χρειαζόμαστε κατάλληλα εργαλεία όπως κλαδευτήρι, γάντια, χαλκό και πάστα κλαδέματος που μας επιτρέπουν να κλαδέψουμε ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά τις τριανταφυλλιές μας. 

Κλαδευτήρι τριανταφυλλιάς: Επιλέγουμε κλαδευτήρι κατάλληλο για τριανταφυλλιές που να κάνει τομές σε βλαστούς μέχρι 2 εκατοστά σε πάχος. Το κλαδευτήρι μπορεί να είναι είναι τύπου bypass κατάλληλο περισσότερο για φρέσκους βλαστούς ή ακμονοειδές κατάλληλο περισσότερο για ξερούς βλαστούς. 

Γάντια για τριανταφυλλιές: Χρησιμοποιούμε γάντια, ειδικά για τριανταφυλλιές, αδιαπέραστα στα αγκάθια που παράλληλα είναι αρκετά άνετα στο χέρι μας, ώστε να μπορούμε να χειριστούμε το κλαδευτήρι και να κλαδέψουμε με ευκολία τις τριανταφυλλιές μας. 

Χαλκός και πάστα κλαδέματος: Για προστασία από ασθένειες, προμηθευόμαστε ειδικό βιολογικό σκεύασμα χαλκού από γεωπονικά καταστήματα για να ψεκάσουμε τις τριανταφυλλιές μετά το κλάδεμα καθώς και πάστα κλαδέματος για να αλείψουμε τις μεγάλες τομές κλαδέματος στους βλαστούς της τριανταφυλλιάς.

Πώς κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές; 

Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς έχει ως βασικό στόχο να βοηθήσουμε το φυτό να αναπτύξει νέα βλάστηση και ταυτόχρονα να του εξασφαλίσουμε καλό αερισμό για προστασία από ασθένειες και έντομα. Αν και το κλάδεμα στα διάφορα είδη και ποικιλίες τριανταφυλλιάς διαφέρει, υπάρχουν κάποιες κοινές βασικές αρχές και βήματα που ακολουθούμε όταν κλαδεύουμε. 

1. Αφαιρούμε ξερά, άρρωστα και αδύνατα κλαδιά: 

Με την αφαίρεση από τη βάση τους, των ξερών, αδύναμων και προσβεβλημένων από ασθένειες βλαστών της τριανταφυλλιών, βοηθούμε στην ανάπτυξη ζωηρής βλάστησης της τριανταφυλλιάς και εξασφαλίζουμε καλύτερο αερισμό στα φυτά.

2. Κλαδεύουμε μισό εκατοστό πάνω από το μάτι 

“Μάτι” ή οφθαλμό στις τριανταφυλλιές ονομάζουμε την προεξοχή που βρίσκεται πάνω στον βλαστό του φυτού, ανά διαστήματα. Φροντίζουμε να κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές μισό εκατοστό πάνω από την προεξοχή αυτή, ώστε να αναπτυχθεί φυσιολογικά ο καινούριος βλαστός του φυτού της τριανταφυλλιές.

3. Αποφεύγουμε να κλαδέψουμε αρκετά ψηλότερα από το μάτι 

Κλαδεύοντας τις τριανταφυλλιές, πολύ ψηλότερα από το μάτι, το τμήμα του βλαστού που θα παραμείνει, το οποίο ονομάζεται ‘τακούνι’ από τους κηπουρούς, θα ξεραθεί και δεν θα βλαστήσει. Κάτι που δεν είναι αισθητικά όμορφο για τις τριανταφυλλιές μας. 

4. Δεν κλαδεύουμε πολύ κοντά στο μάτι της τριανταφυλλιάς 

Αν κλαδέψουμε τους βλαστούς της τριανταφυλλιάς πολύ κοντά στο μάτι και δεν κρατήσουμε την απόσταση του μισού εκατοστού που αναφέραμε παραπάνω, υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί το μάτι και να μην βλαστήσει η τριανταφυλλιά μας από εκείνο το σημείο του βλαστού. 

5. Κλαδεύουμε σε μάτι που βλέπει πάντα προς τα έξω 

Κλαδεύουμε πάντα τους βλαστούς της τριανταφυλλιάς σε μάτι που βλέπει προς τα έξω, για να αναπτυχθεί προς τα έξω η καινούρια βλάστηση εξασφαλίζοντας ανοιχτό κέντρο στο φυτό, καλύτερο αερισμό, είσοδο του ηλιακού φωτός στα φύλλα και μείωση της προσβολής από ασθένειες. 

6. Κάνουμε τομές κλαδέματος με κλίση αντίθετα του ματιού 

Κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές κάνοντας τομές με ελαφριά κλίση, αντίθετα της πλευράς του ματιού για να απομακρύνεται η υγρασία και το νερό από το μάτι ώστε να αποφεύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών. 

7. Κλαδεύουμε τους βλαστούς μέχρι να βρούμε λευκό υγιές ξύλο 

Αρκετές φορές, κλαδεύοντας τις τριανταφυλλιές παρατηρούμε ότι το εσωτερικό του βλαστού της τριανταφυλλιάς έχει προσβληθεί από ασθένεια και είναι χρώμα καφετί ή είναι ξερό. Συνεχίζουμε να κλαδεύουμε πιο χαμηλά τους συγκεκριμένους βλαστούς μέχρι να βρούμε λευκό υγιές ξύλο στο εσωτερικό τους. 

8. Απομακρύνουμε τους πλεονάζοντες βλαστούς 

Πολλές φορές αναπτύσσονται περισσότεροι από έναν βλαστό από το μάτι που κλαδέψαμε τις τριανταφυλλιές, την προηγούμενη χρονιά, κάτι που παρουσιάζεται συχνά στις ζωηρές ποικιλίες τριανταφυλλιάς ή όταν έχουμε προσθέσει μεγάλη ποσότητα λιπάσματος αζώτου. Φροντίζουμε λοιπόν με το κλάδεμα να απομακρύνουμε τους βλαστούς που περισσεύουν. 

9. Αφαιρούμε τους άγριους βλαστούς από τη βάση της τριανταφυλλιάς 

Στα φυτώρια, οι περισσότερες ποικιλίες τριανταφυλλιάς, ειδικά οι θαμνώδεις, οι δενδρώδεις και οι αναρριχώμενες είναι εμβολιασμένες σε υποκείμενα άγριας τριανταφυλλιάς. Κάτω από το σημείο εμβολιασμού, κοντά στη ρίζα της τριανταφυλλιάς αναπτύσσονται άγριοι βλαστοί που πρέπει να τους απομακρύνουμε με το κλάδεμα. 

10. Απομακρύνουμε τα υπολείμματα του κλαδέματος 

Αφού ολοκληρωθεί το κλάδεμα, απομακρύνουμε τα υπολείμματα του κλαδέματος, βλαστούς και φύλλα, στα σκουπίδια ή τα καίμε. Με αυτόν τον τρόπο, καταστρέφουμε πιθανές εστίες μόλυνσης από μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο της τριανταφυλλιάς, η σκωρίαση της τριανταφυλλιάς και η μαύρη κηλίδωση. 

11. Ψεκάζουμε με σκεύασμα χαλκού τις τριανταφυλλιές 

Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε τα κλαδεμένα φυτά τριανταφυλλιάς με βιολογικό σκεύασμα χαλκού για προστασία από μυκητολογικές ασθένειες και καλύπτουμε με πάστα κλαδέματος τις μεγάλες τομές που κάνουμε.

Φροντίδα φυτών εσωτερικού χώρου τον χειμώνα
Δες ακόμη: Φροντίδα φυτών εσωτερικού χώρου τον χειμώνα

Τι ειδικό κλάδεμα χρειάζεται κάθε είδος τριανταφυλλιάς; 

Πέρα από τις γενικές αρχές για το κλάδεμα τις τριανταφυλλιάς που αναφέραμε, παραθέτουμε παρακάτω ειδικές συμβουλές κλαδέματος ξεχωριστά για κάθε είδος και ποικιλία τριανταφυλλιάς που διαθέτουμε στον κήπο, στην αυλή και στο μπαλκόνι μας: 

Κλάδεμα τριανταφυλλιάς μινιατούρας: Οι τριανταφυλλιές μινιατούρες είναι ποικιλίες τριανταφυλλιές που το ύψος τους δεν υπερβαίνει τα 40 εκατοστά και φέρουν πολλά μικρά άνθη, μεμονωμένα ή σε μπουκέτα. Σε αυτές τις ποικιλίες, αφαιρούμε αδύναμους και ασθενείς βλαστούς από τη βάση τους ενώ παράλληλα κλαδεύουμε τα ζωηρά κλαδιά στα 3-4 μάτια από τη βάση τους. 

Κλάδεμα τριανταφυλλιάς υβριδίων τσαγιού: Τα «υβρίδια τσαγιού» είναι τριανταφυλλιές που διαθέτουν χαμηλή θαμνώδη ανάπτυξη, ζωηρή βλάστηση και ύψος που φθάνει μέχρι τα 70 εκατοστά. Στις συγκεκριμένες ποικιλίες τριανταφυλλιές, απομακρύνουμε τα ξερά και άρρωστα κλαδιά και στη συνέχεια κλαδεύουμε τους βλαστούς στα 2- 3 μάτια από τη βάση τους, περίπου 15 εκατοστά πάνω από το έδαφος. 

Κλάδεμα θαμνώδους τριανταφυλλιάς: Οι θαμνώδεις ποικιλίες τριανταφυλλιάς διαθέτουν χαμηλό βασικό κορμό και φθάνουν συνήθως σε ύψος 1-1,5 μέτρο από το έδαφος. Στις θαμνώδες τριανταφυλλιές, κλαδεύουμε τα μακριά κλαδιά τους περίπου στο ένα τρίτο του μήκους που διαθέτουν, τους κατώτερους βλαστούς κλαδεύουμε στα 2-3 μάτια ενώ απομακρύνουμε την αδύναμη βλάστηση με μικρή ανθοφορία από την βάση της. 

Κλάδεμα τριανταφυλλιάς εδαφοκάλυψης: Οι ποικιλίες τριανταφυλλιάς εδαφοκάλυψης αναπτύσσουν μακριούς πλάγιους βλαστούς και έρπουν στο έδαφος. Οι συγκεκριμένες ποικιλίες συνήθως χρειάζονται κλάδεμα κάθε 2-3 χρόνια, κατά το οποίο, μειώνουμε το ύψος των βλαστών της τριανταφυλλιάς στο 1/3 από την επιφάνεια του εδάφους. 

Κλάδεμα δενδρώδους τριανταφυλλιάς: Οι δενδρώδεις ποικιλίες τριανταφυλλιάς φτάνουν σε ύψος ενάμιση με δύο μέτρα σχηματίζοντας ένα ψηλό κεντρικό κορμό, από τον οποίο αναπτύσσονται τα κλαδιά της. Με το κλάδεμα, διατηρούμε αρχικά το δενδρώδες σχήμα κλαδεύοντας πάνω από το σημείο διακλάδωσης του κεντρικού κορμού, τα μακριά κλαδιά περίπου στο ένα τρίτο του μήκους και τους χαμηλότερους βλαστούς στα 2-3 μάτια από τη βάση τους. 

Κλάδεμα αναρριχώμενης τριανταφυλλιάς: Οι αναρριχώμενες τριανταφυλλιές αναπτύσσουν βλαστούς που μπορεί να φθάσουν σε μήκος τα 4-5 μέτρα και καλύπτουν τοίχους και πέργκολες. Στις συγκεκριμένες ποικιλίες, αφαιρούμε αρχικά τους ξερούς και αδύναμους βλαστούς από τη βάση τους, δένουμε στην υποστύλωση τους βλαστούς που αναπτύσσονται από τα κεντρικά κλαδιά και στη συνέχεια κλαδεύουμε τους δευτερεύοντες ανθοφόρους βλαστούς στα 3-4 μάτια.

Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς 

Εκτός από το χειμωνιάτικο κλάδεμα της τριανταφυλλιάς, υπάρχει και το θερινό κλάδεμα. Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, αφαιρούμε τα τριαντάφυλλα μόλις ολοκληρωθεί η ανθοφορία τους για να προωθήσουμε την εμφάνιση νέων λουλουδιών και να εξασφαλίσουμε μία πλούσια και μεγάλης διάρκειας ανθοφορία.





Αντλήθηκαν πληροφορίες απο: mistikakipou
Axact

Φτιάχνω - Δημιουργώ

Φτιάχνουμε τα πάντα μόνοι μας. Εύκολες και δημιουργικές DIY κατασκευές και ιδέες διακόσμησης για ένα όμορφο, λειτουργικό και ξεχωριστό σπίτι.

Post A Comment: