Εξαιρετικής αισθητικής και πολύ ιδαίτερες διακοσμητικές μινιατούρες που μπορείτε να δημιουργήσετε εκμεταλλευόμενοι το "συρταρωτό" σχήμα απλών σπιρτόκουτων.
Διακοσμητικές ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ από ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΑ
Διακοσμητικές ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ από ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΑΕ ξαιρετικής αισθητικής και πολύ ιδαίτερες διακοσμητικές μινιατούρες που μπορείτε να δημιουργήσετε εκμεταλλευόμενοι το "συρταρωτό" σχήμα απλών σπιρτόκουτων.

Η διαδικασία κατασκευής τους δεν παρουσιάζει καμιά ιδιαίτερη δυσκολία πέραν της στοιχειώδους υπομονής που απαιτούν όλες οι μικρού μεγέθους κατασκευές λόγω του ότι υποχρεωτικά δουλεύουμε με πολύ μικρά κομμάτια χαρτιού, υφάσματος, διακοσμητικά κλπ. και το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά πολύ πρωτότυπο όχι μόνο για την διακόσμηση του σπιτιού αλλά και για ένα πολύ ιδιαίτερο δώρο.

Οι μπιζουτιέρες για πολύ μικρά κοσμήματα ή οι χάρτινες "συρταριέρες" για κάθε είδους μικροαντικείμενα είναι το πιο ενδιαφέρον διακοσμητικά είδος τέτοιων κατασκευών αν και φυσικά με μεμονωμένα σπιρτόκουτα μπορείτε να επίσης να φτιάξετε κρεμαστά διακοσμητικά για διάφορες χρήσης όπως π.χ δημιουργώντας πολύ εντυπωσιακά χριστουγεννιάτικα στολίδια για το δέντρο σας. 


Ο απλούστερος τύπος τέτοιας κατασκευής, είναι το "συρτάρι" που μπορείτε να φτιάξετε με ένα και μοναδικό σπιρτόκουτο επενδύοντας την επιφάνειά του με χαρτί

Θα χρειαστεί απλώς να ντύσετε ξεχωριστά και τα δύο μέρη του σπιρτόκουτου με χαρτί ανάλογο της τελικής όψης που θέλετε να έχει (χαρτί περιτυλίγματος, πολύ λεπτό χαρτόνι, διακοσμητικό αυτοκόλλητο χαρτί κλπ.) κόβοντας και ανάλογα μικρά διακοσμητικά στοιχεία απο διαφορετικής απόχρωσης χαρτί που απλώς θα κολλήσετε πάνω την βασική επιφάνεια του κουτιού με κόλλα. 


Με την ίδια ακριβώς διαδικασία "ενώνοντας" με κόλλα και σε όποια διάταξη θέλετε περισσότερα τέτοια σπιρτόκουτα προκύπτει μια απλή χάρτινη ...συρταριέρα


Σαν "χερούλι" σε κάθε συρτάρι μπορείτε να προσθέσετε όποιο αντικείμενο σας αρέσει και ταιριάζει όπως π.χ μια διακοσμητική καρφίτσα που απλώς θα κόψετε με μια πένσα και θα λυγίσετε στο εσωτερικό μέρος του κουτιού, ένα κουμπί, ένα κανονικό μικρού μεγέθους πομολάκι, κορδέλα, σχονάκι, ένα ...τρυπητό σκουλαρίκι κλπ. ενώ παρόμοιας μορφής-μεγέθους αντικείμενα μπορούν να δημιουργήσουν και τα ...πόδια μιας τέτοιας μινιατούρας, ανάλογα και με το μέγεθος των σπιρτόκουτων αφού εκτός από το κλασσικό μικρό μέγεθος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα μεγαλύτερου μεγέθους κουτιά για μεγάλα σπίρτα. 


Αν τώρα μια τέτοια σύνθεση από επενδυμένα με χαρτί ή και ύφασμα σπιρτόκουτα τα "κλείσετε" μέσα σε ένα χάρτινο πλαίσιο το οποίο επίσης θα ντύσετε με ανάλογο τρόπο, προσθέτοντας χερουλάκια στα συρτάρια, ποδαράκια στο κάτω μέρος του πλαισίου και όποια πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία στην εξωτερική επιφάνεια, η όλη κατασκευή παίρνει ακόμη πιο τελειοποιημένη  μορφή. 


Ο τρόπος που θα δημιουργήσετε το "πλαίσιο" αυτό για τα χάρτινα συρτάρια μπορεί να έχει διάφορες μορφές από την απλούστερη που είναι ένα κομμάτι χαρτόνι-χαρτί που θα κολλήσετε περιμετρικά των σπιρτόκουτων και το οποίο μπορείτε να διακοσμήσετε με όποια χάρτινα, υφασμάτινα, ξύλινα ή μεταλλικά διακοσμητικά στοιχεία ή και προσθέτοντας  ένα ακόμη κομμάτι χοντρό χαρτόνι στο πάνω και κάτω μέρος που ανάλογα με το είδος της κατασκευής μπορεί να αποτελεί το τελικό άνοιγμα του κουτιού ή την εξωτερικά διακοσμημένη επιφάνειά του. 


Ο τρόπος για να δημιουργήσετε ένα τέτοιο κουτί π.χ μια μπιζουτιέρα με "χωρίσματα" αποτελούμενα από σπιρτόκουτα που το επάνω εξωτερικό του μέρος θα αποτελεί και το καπάκι της κατασκευής, εκτός από το να κολλήσετε τα χαρτόνια της πάνω και κάτω πλευράς σε μορφή γωνίας είναι να χρησιμοποιήσετε δυο κομμάτια κορδέλας.
Θα την κολλήσετε εσωτερικά σε ολόκληρο το ύψος των δύο πίσω πλευρών με μια ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης κα με τρόπο που ανοίγοντας το πάνω χαρτόνι αυτό να "υποχωρεί" προς τα πίσω και να σταθεροποιείται σε όρθια θέση.


Το τελικό μέγεθος μιας τέτοιας μινιατούρας τόσο στο μήκος όσο και στο ύψος, φυσικά και μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με το πόσα σπιρτόκουτα και σε ποια διάταξη θα χρησιμοποιήσετε αφού π.χ σε μια τέτοια σύνθεση με 2-3 συρτάρια τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο μπορεί να προστεθεί ακόμη ένα απλό χαρτονένιο κουτί με εσωτερικά χωρίσματα κλπ. 


Εκτός από έτοιμα σπιρτόκουτα, φυσικά και μπορείτε να κατασκευάσετε από απλό χαρτόνι - καρτολίνες όποιου μεγέθους τέτοια "κουτάκια" θέλετε και στην συνέχεια χρησιμοποιώντας επιπρόσθετα κομμάτια χαρτονιού και διακοσμητικά στοιχεία, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, να φτιάξετε τέτοιες "συρταριέρες" σε όποιο μέγεθος θέλετε. 


Η ...φαντασία και η σημασία στις λεπτομέρειες είναι αυτά που θα δώσουν σε τέτοιου τύπου κατασκευές πραγματικά τέλεια όψη και φινίρισμα. π.χ αν χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι χαρτονιού-χαρτιού ή υφάσματος για να ντύσετε την μπροστινή όψη των σπιρτόκουτων-συρταριών οι κόχες θα διακρίνονται ελαφρά στην τελική όψη της κατασκευής κάτι που δεν θα συμβεί αν με ένα ενιαίο κομμάτι χαρτί ή ύφασμα ντύσετε μέσα - έξω ολόκληρο το κάθε κουτάκι αλλά και το εξωτερικό πλαισίου ενώ ένας τρόπος για να πάρουν αυτές οι κατασκευές πραγματικά όψη σαν φτιαγμένες από επαγγελματίες είναι τα πρόσθετα διακοσμητικά όπως τρέσες, κορδελίτσες κλπ. ακριβώς στα σημεία που υπάρχουν κόχες-γωνίες, έτσι που το βασικό υλικό που δεν είναι σε όλες παρά χαρτί-χαρτόνι τελικώς δεν διακρίνεται καθόλου. 


Το decoupage με χαρτί-ρυζόχαρτο και τα λεπτά υφάσματα που επίσης με κόλλα χειροτεχνίας θα επενδύσετε στο σύνολο της επιφανειάς τους όλα τα μέρη μιας τέτοιας κατασκευής, είναι οι ιδανικοί τρόποι για ένα πραγματικά τέλειο αποτέλεσμα, ενώ φυσικά και η ...φαντασία στα πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία που θα χρησιμοποιήσετε αλλά και η επιλογή των αποχρώσεων, θα συμβάλλει ώστε τέτοιες μινιατούρες να πάρουν την όψη πραγματικών ...έργων τέχνης


Είτε δουλέψετε με έτοιμα σπιρτόκουτα είτε με κουτάκια που θα φτιάξετε από χαρτόνι, όλα τα κομμάτια της κατασκευής τόσο τα χωρίσματα/συρταράκια όσο και το εξωτερικό πλαίσιο μπορούν στο αρχικό στάδιο να ενισχυθούν με 2ο ή και 3ο χαρτί-χαρτόνι κολλημένο στο ίδιο σημείο ώστε η κατασκευή να αποκτήσει περισσότερο όγκο και "τρισδιάστατες" λεπτομέρειες αλλά και μεγαλύτερη σταθερότητα

Για να δώσετε σε τέτοιες μινιατούρες πραγματική όψη ξύλου απλώς κολλήστε με κόλλα, πάνω στον αρχικό χαρτονένιο σκελετό μιας τέτοιας κατασκευής, κομμάτια από χοντρό χαρτόνι από πολτό χαρτιού σαν αυτό π.χ από το οποίο είναι κατασκευασμένες οι χάρτινες αυγοθήκες



Το συγκεκριμένο χαρτόνι αν το βάψετε αρχικά σε καφέ χρώμα με απλό ακρυλικό χρώμα νερού για κατασκευές και στην συνέχεια με μια ανοιχτόχρωμη απόχρωση και τρίβοντας ελαφρά ώστε τελικά να ξεχωρίζει από κάτω το σκούρο καφέ, παίρνει πραγματική την μορφή παλαιωμένου ξύλου και με δυσκολία κάποιος θα ...πιστέψει ότι μια τέτοια μινιατούρα είναι στην πραγματικότητα χάρτινη και όχι ξύλινη.  

Εκτός από τις λεπτομέρειες και τις αποχρώσεις χαρτιών-υφασμάτων που θα συνδυάσετε σε μια τέτοια κατασκευή και η διάταξη των κουτιών μπορεί να τους δώσει πολλές διαφορετικές όψεις, αν δηλαδή θα επιλέξετε τα επιμέρους κουτιά να βρίσκονται σε συμμετρική οριζόντια ή κάθετη διάταξη ή αν θα συνδυάσετε την μορφή τους.


Με πρόσθετα κομμάτια χαρτονιού που θα κολλήσετε στο πίσω ή πάνω μέρος τέτοιων κατασκευών, χρησιμοποιώντας στοιχεία όπως π.χ αυτοκόλλητο καθρέφτη, μια μικρή χάρτινη κορνίζα κλπ. μπορείτε να δώσετε εντελώς άλλη διακοσμητική ...διάσταση σε τέτοιες μινιατούρες ενώ για να φτιάξετε καπάκια για τέτοια κουτιά με "τρισδιάστατη" όψη θα χρειαστεί απλώς να κολλήσετε κάποια στοιχεία πάνω στην επιφάνειά τους όχι εφαπτόμενα του χαρτονιού με κόλλα αλλά με μικρά κομμάτια αυτοκόλλητης αφρολέξ κολλητικής ταινίας διπλής όψης, ενώ η αντίστοιχη λεπτή κολλητική ταινία για χαρτί ή η κόλλα σε stick, που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη για κατασκευές-χόμπυ αλλά και βιβλιοχαρτοπωλεία είναι oι ιδανικότερες για να δουλέψετε με τα χαρτόνια-κουτιά, αποφεύγοντας την υγρή κόλλα που ίσως τρέξει και δεν στεγνώνει αμέσως.



Δείτε στο video αναλυτικά βήμα βήμα μια τέτοια κατασκευή για να πειστείτε πως κανένα μα κανένα στάδιο δεν έχει εμπεριέχει κανενός είδους δυσκολία





































 
 
 
  



πηγή
Axact

Φτιάχνω - Δημιουργώ

Φτιάχνουμε τα πάντα μόνοι μας. Εύκολες και δημιουργικές DIY κατασκευές και ιδέες διακόσμησης για ένα όμορφο, λειτουργικό και ξεχωριστό σπίτι.

Post A Comment: